VÁNOCE – NEDĚSTE SE, TĚŠTE SE!

Čas neúprosně letí a letí a kvapem se blíží dlouho očekávané Vánoce. Na zdobení vánočního stromečku, pečení cukroví a úklid celého bytu máme sice ještě čas, ale co by se nemělo nikdy podcenit je nakupování dárků. Můžete to sice nechat na 23. prosince, ale proč se zbytečně stresovat a kazit si nádherné předvánoční dny v tlačenicích v obchodních centrech?

Vánoce mají být obdobím klidu a trávení času s rodinou, a proto je praktické ,,odbýt“ si shánění drobností i velkých darů už dříve. Máte pak dostatek času na ostatní vánoční radosti jako je pečení, zdobení vánočního stromečku nebo jen na obyčejnou relaxaci se sklenicí svařeného vína. Ale co každý rok vymýšlet? Jak darovat rok co rok něco originálního, druhého neurazit a sebe nezruinovat?

SEZNAM JAKO POMOCNÍK

Praktickou radou při předvánočním nakupování je sepsat si seznam. Přesně tak budete vědět, co musíte sehnat, co už máte poschováváno doma a kolik to bude cca stát. Seznam si vložte třeba do diáře nebo veďte v notebooku, ať jej máte pořád k dispozici a nezapomenete si něco poznačit. Určitě se Vám uleví, když už několik dnů či týdnů budete mít seznam poctivě odškrtán a tak získáte volný čas pro jiné záležitosti.

ZAMYSLETE SE

Pokud chcete udělat opravdovou radost, nevybírejte dárky, které se nutně líbí Vám. Radost má mít obdarovaný a vy pak budete mít radost z jeho potěšení. Zkrátka shánějte dárky, které potěší obdarovávaného, ne Vás. Co se nemusí líbit Vám, může být modlou pro druhého.  Zamyslete se, co by se dotyčnému mohlo hodit nebo líbit. Obdarováváte-li člena rodiny nebo kamaráda/kamarádku, jistě víte, jaké má záliby, co potřebuje, o čem s ní

Chcete-li potěšit například kolegu nebo někoho pro Vás méně blízkého a udělat tak příjemné vánoční gesto, volte neutrální dárky. Jsou to dárky, které neurazí a v jakých nemůžete sáhnout vedle. Pro muže pracujícího v kanceláři to může být propiska v krabičce, pro ženu čaj či káva.

KDE TO JE?!

Asi to taky znáte. Přijde čas dávání dárků pod vánoční stromeček a Vy některý nemůžete najít. V lepším případě si na ztracený dárek vzpomenete, v horším nastane trapas u vánočního stromku. Hledáte ve skříni, pod postelí i v šuplíku se spodním prádlem a dárek stále nikde! Překvapení je bezpochyby důležité a o Vánocích hraje velkou roli, ale abyste nebyli překvapení Vy. Snažte se vánoční dárky koncentrovat na jedno místo, popř. si do seznamu (viz výše) napište i místo, kde je dárek schován.

NESTRESUJTE SE

Lehce se to řekne, ale hůř provádí. Spousta lidí bere Vánoce jako povinnost a období stresu. Ale proč? Nebaví Vás shánět vánoční dárky v davech? Pořiďte je předem! Nestíháte utřít prach, umýt okna, …? A je to opravdu důležité? Je zásadní mít doma perfektní pořádek nebo být šťastný a dělat šťastné i druhé? O tom je přece duch Vánoc! Tak se Vánoc neděste, ale těšte se na výjimečné chvilky se svými blízkými, které tvoří vánoční atmosféru!

INSPIRUJTE OSTATNÍ

A jak se zbavujete vánočního stresu Vy? Poraďte ostatním na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).