SMOOTHIE – ZDRAVÉ OSVĚŽENÍ I MÓDNÍ DOPLNĚK

V OBKLOPENÍ SMOOTHIE MAKERŮ

Trendem posledních pár let se staly tzv. Smoothie Makery. Tyto prostorově nenáročné speciální mixéry nejrůznějších barev na nás ,,útočí“ z televize, novinových letáků i billboardů. Oproti obyčejnému mixéru mají jednu obrovskou výhodu. Velmi často bývá součástí nejedna lahev, kterou si okamžitě po přípravě lahodného smoothie můžeme odnést do práce, do školy, zkrátka všude, kam potřebujeme. Ale nenechme se zmást! Ovocné či zeleninové smoothie se dá připravit i v běžném mixéru nebo odšťavňovači. Akorát se musíme smířit s větším počtem špinavého nádobí.

CO SE SKRÝVÁ POD SLOVEM SMOOTHIE?

Smoothie je nápoj připravený nejčastěji rozmixováním několika druhů ovoce, zeleniny nebo kombinací těchto dvou složek. Doplnit jej můžeme například vodou, mlékem, jogurtem, ovesnými vločkami nebo ořechovými plody. Během přípravy nápoje se ocitáme ve vlastním světě plném kombinací a možností.

PROČ SMOOTHIE KONZUMOVAT?

Domácí smoothie připravené z čerstvých surovin nám dodá energii, vitamíny a vlákninu. Lidské tělo se zbavuje toxinů a díky vodě, pomocí které smoothie zředíme, je naše pokožka hydratovaná, orgány mohou správně pracovat, zlepšuje se kvalita soustředění a krátkodobá paměť. Ne každý zvládne denně sníst několik druhů ovoce nebo zeleniny v syrovém stavu. Smoothie tento problém snadno vyřeší.

VĚDĚLI JSTE, ŽE …?

Věděli jste, že smoothie není pouze novodobá záležitost? Předchůdci dnešních mixovaných nápojů se objevili již před mnoha staletími v oblasti Středomoří. Největší ,,Smoothie boom“ nastal v průběhu 20. století  v USA, a to díky zájmu o zdravý životní styl. Dnes již není výjimkou, že si ovocný nebo zeleninový drink můžeme koupit v každém větším obchodním centru, ale stále roste zájem o čistě domácí výrobu.

SMOOTHIE VE SVĚTĚ MÓDY

Smoothies nám poskytují širokou paletu barev. Z jahod si připravíme červené, z ostružin fialové, z okurky zelené … Proto není divu, že se nápoj začíná objevovat jako módní doplněk. Stačí vytvořit požadovanou barvu a najít vhodnou láhev. Je známo, že ženy oceňují detaily. Tak proč si nesladit zdravé smoothie např. s odstínem rtěnky? Muži – sportovci mohou využít láhve ve tvaru činky. Dnešní trh nabízí tolik možností!

INSPIRACE PRO LETNÍ OSVĚŽENÍ

ZELENÉ SMOOTHIE

Suroviny:  

– 2 menší okurky

– cca 10 bobulí zeleného hroznového vína (bez pecek)

– citrónová/limetková šťáva

– špetka skořice

– máta

  • voda

V HLAVNÍCH ROLÍCH LESNÍ PLODY

Suroviny:  

– ostružiny

– jahody

– maliny

– máta

– bílý jogurt                                                                                                                                  

Nápady na přípravu smoothie najdeme na internetu, v kuchařkách, v časopisech nebo můžeme sami experimentovat a kombinovat suroviny, které máme rádi. V receptech na smoothies se meze nekladou! Základem je výběr surovin a pak jen mixujeme a mixujeme.