SÍLA BYLINEK

V létě se mnohé zahrádky mění na bylinková království. Ti, kteří nemají zahradu, nemusí zůstávat pozadu. Bylinky se dají pěstovat v květináči na okenním parapetu nebo na balkóně. Jsou skvělým pomocníkem v teplé a studené kuchyni i při nachlazení.

SEDMERO BYLIN

MÁTA

Máta si příznivce získává díky své mentolové osvěžující vůni. Používáme ji k přípravě smoothie nápojů, limonád, čajů, moučníků i ve farmaceutickém průmyslu. Máta pomáhá při žaludeční nevolnosti, revmatismu i bolestech hlavy.

BAZALKA

Bazalku známe především z italské kuchyně. Tvoří dokonalou souhru s rajčaty a slanými sýry. Její léčivé účinky můžeme ocenit při nechutenství a obtížném trávení.

 

ŠALVĚJ

Věděli jste, že název šalvěj pochází z latinského ,,salvare”, což v překladu znamená léčit? Už ve středověku byly léčebné účinky šalvěje známé. Dnes se používá především při bolesti v krku formou kloktadla.

LEVANDULE

Drobné fialové lístky, prosluněné svahy a Francie? Ano, řeč je o levanduli! Květy levandule jsou vhodné do koupelí a čaj připravujeme při problémech s nespavostí.

PAŽITKA

Pažitka svou cibulovo – česnekovou chutí skvěle poslouží při přípravě omáček, polévek, pomazánek a dresingů. Obsahuje mnoho vitaminů, minerálů,  podporuje chuť k jídlu a správné zažívání.  Pažitkové aroma u teplých pokrmů zachováme přidáním až ke konci vaření.

 

ROZMARÝN

Rozmarýn poznáme podle mírně nahořklé chuti a vůně pryskyřice. Skvěle doplní chuť zvěřiny, králičího a drůbežího masa. Využití našel i při výrobě esenciálních olejů a šampónů.

HEŘMÁNEK

Heřmánek najdeme od května do září. Jeho účinky jsou protizánětlivé a uklidňující. Patří k bylinkám, které jsou vhodné pro malé děti i kojence.

BOJ PROTI BACILŮM

Léto se neúprosně blíží ke svému konci a nadcházející podzim přináší mimo jiné i nepříjemná nachlazení. Rýma, kašel, uslzené oči, … Kdo by to neznal? Jako prevenci i při samotné léčbě můžeme využít síly bylinek. Ze sušených či čerstvých bylinkových lístků připravíme nemocnému např. čaj.

DOMÁCÍ SIRUP

Další možností, jak bylinky zpracovat, je vyrobit domácí sirup. Ten můžeme přidat do čaje nebo z něj připravit osvěžující limonádu.  Domácí sirup nejčastěji vyrábíme z máty, levandule nebo heřmánku, ale volit můžeme i jiné bylinky.

Suroviny:   2 hrsti bylinek

                    1 citrón

                     1 l převařené vody

                     ¾ kg cukru krupice

Postup: Dvě hrsti bylinek omyjeme a zalijeme převařenou studenou vodou. Citrón nakrájíme na plátky a vložíme k bylinkám. Směs louhujeme cca 24 hodin. Zcedíme, vzniklou tekutinu přivedeme k varu a cca 5 minut vaříme s cukrem.

POCHLUBTE SE!

Máte i Vy zkušenosti s výrobou domácích bylinkových sirupů? Podělte se se svými výtvory a recepty na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).