POKRM BOHŮ

CO JE ZAČ?

Asi si říkáte, co může být božským pokrmem. A odpověď není vůbec těžká. Jedná se o exotické ovoce s nezvyklým jménem kaki. A proč je tato oranžová pochoutka právě božským pokrmem? Kaki, plod tomele japonského, v překladu latinského názvu Diospyros znamená Diovo ovoce. A nemluvě o jeho doslova božské chuti!

Lesklé oranžové plody tvarově připomínají pomeranč nebo rajče. I chuť můžeme vysvětlit souhrou několika jiných druhů. Kaki totiž může připomínat kombinaci vanilky, melounu a broskve. Někomu se vybavuje také chuť dýně a meruněk. Tomel japonský se pěstuje v Japonsku, Číně, Americe, ale v posledních letech i ve Španělsku nebo na jihu Ukrajiny.

SNADNÁ KONZUMACE

Pohodlná konzumace je dalším plusem, kterým Vás kaki může oslovit. Snadno se loupe a krájí. Ani konzumaci omyté slupky se však nemusíme bát. Nejjednodušším způsobem je kaki rozdělit na půl a dužinu bez peciček vyjídat lžičkou (stejně jako např. kiwi).

VYUŽITÍ

Využití kaki zkrátka a dobře nezná mezí. Můžeme jej konzumovat jen tak při sledování televize, využít kaki jako netradiční surovinu do jamů a marmelád, obohatit jím ovocný salát, sušit jej nebo použít při přípravě sladké omáčky k masu či zmrzliny pro letní osvěžení.

JAK SI VYBRAT SPRÁVNÉ KAKI

Pokud se chystáte vybírat toto exotické ovoce v obchodě poprvé, mějte na paměti, že nesmí být otlačené a slupka nijak narušená. Z důvodu dlouhého transportu se kaki trhá mírně nedozrálé. Pro konzumaci je vhodné na omak měkké. V případě potřeby jej nechte dozrát cca týden při pokojové teplotě.

VITAMÍNOVÁ BOMBA

Kaki obsahuje velké množství vitamínů A a C. Z minerálních látek je to vápník, draslík, hořčík a železo. Z 60% exotické ovoce tvoří voda, proto je vhodné pro letní osvěžení. Posiluje fungování imunitního systému, doporučuje se lidem s potížemi fungování ledvin a díky obsahu vápníku přispívá k pevnosti kostí. Mimo jiné pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi a je optimálním zdrojem příjmu vlákniny.

PODĚLTE SE S OSTATNÍMI

Patří kaki k Vašim oblíbeným pochoutkám nebo se s ním teprve seznamujete? Podělte se se svými názory a zkušenostmi s ostatními na našem Facebooku nebo v komentářích.