8. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) RAMBUTAN ANEB ČERVENÝ MOŘSKÝ JEŽEK

Rambutan je netradiční název exotického plodu z ještě více netradičního stromu Nephelium lappaceum, v českém překladu dvouslívák ježatý. Exotické plody nám připomínají malé mořské ježky červené barvy, proto je název stromu, ze kterého pochází, obzvláště výstižný.

DVOUSLÍVÁK JEŽATÝ

Stálezelený dvouslívák ježatý původně pochází z oblastí Jihovýchodní Asie. Narazíme na něj taky na Filipínách, Srí lance, v Austrálii a za největšího producenta plodů sladkokyselé chuti považujeme Thajsko. Z rozložitého až osmnáct metrů vysokého stromu sklízíme úrodu dvakrát ročně. Dosáhnutí sklizně v našich českých zahradních podmínkách patří spíše k radostným výjimkám.

VŠECHNY CHUTĚ SVĚTA

Není jednoduché detailně popsat chuť rambutanu. Někomu připomíná chuť meruňky, druhému zase ananasu. Ani připodobnění k liči není, jak se říká, od věci. Na pikantní, sladkokyselou, aromatickou chuť si musí nejspíš každý udělat názor sám.  

VŠESTRANNÉ VYUŽITÍ

Pod silnou slupkou nalezneme rosolovitou šťavnatou dužinu. Osmdesáti procentní obsah vody z rambutanu vytváří osvěžující pochoutku, ale konzumace dužiny není jedinou možností, jak rambutan využít. K výrobě olejů, mýdel a další pečující kosmetiky zpracováváme pecku plodu. Asijské lidové léčitelství nedá dopustit na výtažky a výluhy z kořenů, listí a kůry.

JAK RAMBUTAN SPRÁVNĚ KONZUMOVAT

Rambutan nepatří k druhům, které máme problém zpracovat a až po dlouhých minutách jej můžeme zkonzumovat. Stačí naříznout slupku a plod rozdělit na dvě poloviny. Naše chuťové pohárky rambutan osloví v syrovém stavu, v ovocných salátech i kompotech.

PODĚLTE SE S NÁMI

Je pro Vás rambutan oblíbená lahůdka nebo se s ním v našem článku setkáváte poprvé?  Podělte se s námi o Vaše zkušenosti, rady a nápady na našem Facebooku nebo v komentářích.