5. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) PAPÁJA ANEB OVOCE ANDĚLŮ

Papája obecná je jediný druh rodu papája. Vyznačuje se plody rozmanitého tvaru i velikosti. Některé dosahují délky až 50 centimetrů a hmotnosti 10 kilogramů! Na první pohled nám mohou připomínat tykev.

OVOCE ANDĚLŮ

Není tajemstvím, že papája pravděpodobně pochází z oblastí Střední Ameriky. Pro svou lahodnou chuť ji Kryštof Kolumbus nazval ,,ovoce andělů” a z Ameriky se papája rozšířila do koutů celého světa.

PROČ OKUSIT PAPÁJU

Papája je až zázračně zdravým druhem ovoce. Nejenže lahodně chutná, ale obsahuje obrovské množství živin. Přínosem pro naše tělo je zejména díky obsahu vitamínu C, A a kyseliny listové. Mimo jiné papája oplývá množstvím antioxidantů. Působí protizánětlivě, snižuje cholesterol, chrání kůži před poškozením a napomáhá při trávení.

Plody konzumujeme převážně čerstvé nebo kompotované. Z dužiny oranžové barvy připravujeme džemy, marmelády, ovocné nápoje, ovocné saláty. Své využití našla také semena, která svou palčivou kořeněnou chutí nahrazují pepř. Zapomenout nemůžeme ani na mladé čerstvé listy, které se používají jako obdoba našeho více známého špenátu. Papája je tedy velmi všestranným druhem!

JAK VYBRAT ZRALOU PAPÁJU A NAKRÁJET JI

Zralou papáju poznáme podle barvy slupky. Postupně přechází ze zelené po nažloutlou. Papája musí být také dostatečně měkká – po zatlačení prstem do slupky se objeví zřejmá prohlubeň. Papáju položíme na pevný povrch, obsahuje množství šťávy, která při nakrojení vytéká, proto je důležité, aby se nám papája nevysmekla a my se neporanili. Odkrojíme horní konec papáji, poté ji podélně překrojíme. Zkontrolujeme konzistenci dužiny i semen. Lžící vydlabeme černá semínka. Podle potřeby dužinu nakrájíme na kostičky nebo půlměsíce.

PODĚLTE SE S NÁMI!

Setkali jste se s andělským ovocem nebo preferujete regionální druhy? Podělte se s námi o Vaše názory na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).